Din lokale købmand

“Man skal behandle naturen ordentligt”

Økologi og en afdeling opkaldt efter hans 80-årige faster. Det er nogle af kendetegnene for den lokale SPAR-købmand i Klitmøller, Mikael Konradsen. Tekst Mia Dernoff, Foto Andreas Bang Kirkegaard

Hvad har du altid i dit eget køleskab? 
Jeg har økologisk mælk, lokalt økologisk smør og økologiske gulerødder og dansk eller økologisk agurk. Hvis min kone køber pålæg, er det økologisk hamburgerryg. Og så har jeg en flaske hvidvin og rosé på køl.

Hvorfor har du så mange økologiske varer i dit køleskab?
Jeg mener, man skal behandle hinanden, naturen og dyrene ordentligt. Lad os nu få noget ordentligt i stedet for store mængder. Jeg vil hellere have en bøf på 200 gram, som er lækker og smager godt, end en sej bøf på 500 gram. Jeg fokuserer på det gode og går efter kvalitet frem for kvantitet.

Købmand

Er der noget nyt i din butik? 
For at hylde min faster på 80 år, som laver smørrebrød, har jeg opkaldt en afdeling i min butik efter hende. Den hedder ‘Faster Musses Køkken’ og er en delikatesse med smørrebrød. Og så jeg har købt en dyr kaffemaskine for at lave god kaffe.

Har du varer fra lokalområdet?
Ja, det har jeg, men vi vil gerne have endnu flere varer fra lokalområdet. Vi har økologiske æg fra Carsten Bondemand fra Vibens fryd og masser af produkter fra Thisted Bryghus, blandt andet to forskellige slags Cold Hawaii-øl. Og snart får du vores helt egen øl - Æloha Mølbo Bryg.

Hvordan var det at være nomineret til en pris? 
Jeg blev indstillet fra Danmark til FMI Award og gik videre internationalt, så det er jeg vældig stolt af. Jeg blev nomineret for vores positive vækst over en lang række år, mit lokale engagement og min specielle tilgang til at være en lokal købmand. Eksempelvis får alle pensionister 10 procent i rabat.

Hvilke varer sælger I flest af? 
Vi sælger mange økologiske gulerødder og agurker. Og økologiske bananer – faktisk dobbelt så mange som de almindelige bananer. Vores frugt og grønt-afdeling er meget stor. Halvdelen af den er økologisk, så vi har et stort økologisk salg. Faktisk er hele 15 procent af butikkens samlede salg økologisk.

Hvad har du altid i dit eget køleskab? 
Jeg har økologisk mælk, lokalt økologisk smør og økologiske gulerødder og dansk eller økologisk agurk. Hvis min kone køber pålæg, er det økologisk hamburgerryg. Og så har jeg en flaske hvidvin og rosé på køl.

Hvorfor har du så mange økologiske varer i dit køleskab?
Jeg mener, man skal behandle hinanden, naturen og dyrene ordentligt. Lad os nu få noget ordentligt i stedet for store mængder. Jeg vil hellere have en bøf på 200 gram, som er lækker og smager godt, end en sej bøf på 500 gram. Jeg fokuserer på det gode og går efter kvalitet frem for kvantitet.

Er der noget nyt i din butik? 
For at hylde min faster på 80 år, som laver smørrebrød, har jeg opkaldt en afdeling i min butik efter hende. Den hedder ‘Faster Musses Køkken’ og er en delikatesse med smørrebrød. Og så jeg har købt en dyr kaffemaskine for at lave god kaffe.

Har du varer fra lokalområdet?
Ja, det har jeg, men vi vil gerne have endnu flere varer fra lokalområdet. Vi har økologiske æg fra Carsten Bondemand fra Vibens fryd og masser af produkter fra Thisted Bryghus, blandt andet to forskellige slags Cold Hawaii-øl. Og snart får du vores helt egen øl - Æloha Mølbo Bryg.

Hvordan var det at være nomineret til en pris? 
Jeg blev indstillet fra Danmark til FMI Award og gik videre internationalt, så det er jeg vældig stolt af. Jeg blev nomineret for vores positive vækst over en lang række år, mit lokale engagement og min specielle tilgang til at være en lokal købmand. Eksempelvis får alle pensionister 10 procent i rabat.

Tilmeld nyhedsmail

Få vores bedste tilbud direkte i indbakken

Hold dig opdateret med ugens gode tilbud
Tilmeld nyhedsbrevet

“Det er en livsstil at være købmand”

I Henne Strand har Niels Kristian Hansen været købmand i mere end 52 år. For fem år siden blev det så sønnen Carstens tur til at stå i spidsen for familievirksomheden, der under normale omstændigheder lever godt af de tyske turisters kærlighed til danske varer. Tekst Cathrine Eriksen Fris, Foto Carsten Bundgaard

Hvornår blev butikken et fælles projekt?
Carsten: Jeg har altid været med i butikken og startede helt fra bunden som seksårig flaskedreng.
Niels Kristian: Ja, han har altid været med som junior. Nu styrer han biksen.

Carsten: For fire år siden blev vi enige om et generationsskifte. Nu har jeg taget over. Og jeg tror ikke, far siger mig imod, når jeg siger, at vi begge er meget glade for det. Selv om han ikke arbejder i butikken mere, er han stadig med til at tage beslutninger.

Niels Kristian: Så længe jeg kan, vil jeg komme i butikken for at pleje kunderne og have min daglige snak med Carsten.

Din lokale købmand

Hvordan er det at overtage efter sin far?
Carsten: Det er en livsstil at være købmand, og min fars 52 år som købmand har sat sig i lokalområdet. Når de mindre børn ser ham, peger de og siger, at der kommer købmand Hansen. Det er selvfølgelig en stor arv at skulle løfte, men jeg håber og tror, at jeg kan.


Hvilke varer sælger I flest af?
Niels Kristian: Marmelade fra Den Gamle Fabrik sælger vanvittigt godt, særligt blåbær og kirsebær er tyskerne vilde med. Vi er faktisk den største forhandler af Den Gamle Fabrik i hele SPAR-kæden.

Carsten: Vi sælger også ekstremt meget sødmælk, hvilket ellers absolut ikke er den mest solgte mælk i Danmark. Generelt kan tyskerne lide nogle anderledes mejeriprodukter, så det er både sjovt og svært, at vi skal tilpasse vores sortiment til dem.

Niels Kristian: Tyskerne elsker også frugtyoghurt, og det skal endelig ikke være den magre.

Har I mærket en ændring i salget under corona?
Carsten: Vi har tilpasset vores varer mere efter danskernes ønsker, fordi tyskerne jo ikke er her. Så vores vinafdeling har løftet sig, fordi danskerne drikker meget mere vin end tyskerne. Til gengæld sælger vi færre øl.


Er der varer, I er overraskede over, sælger så godt?
Niels Kristian: Vi sælger slik for flere millioner til tyskere, der især køber dansk saltlakrids og Malaco-stjerner med hjem.