Radiser

Radiser

Radiser er smukke, sprøde og til tider stærke som bare pokker. Bliv klogere på den lille rød-hvide grøntsag her.

Indmad, koriander, blåskimmelost – og radiser. Fire madvarer, du enten elsker eller hader. Hører du til dem, der forsager den lille, stærke afgrøde, er det formentlig et valg for livet.

Befinder du dig derimod i den anden lejr, kan du ikke få nok, når sæsonen først er over os – så er det ja tak til radiser som snack og som tilbehør til rygeost og den røgede makrel.  
 

Skru op og ned for styrken

Radisen hører til korsblomstfamilien og er karakteriseret ved en peberagtig smag, der knytter sig til arterne i netop denne plantefamilie.

For nogle bliver pebersmagen dog for dominerende – måske særligt hvis radiserne spises hele som snack – så her kan man med fordel snitte grøntsagen i fine, tynde skiver og lade den indgå i dagens salat, hvor den bidrager med helt særlig sprødhed og karakter.  

Du kan selvfølgelig også altid bare smørstege radiserne og servere dem med en hjemmelavet vinaigrette (når de får varme, mister de nemlig deres skarpe smag).

Radiser

To varianter

Radiser kommer som udgangspunkt i to sorter – i hvert fald i dagligvarehandlen herhjemme. Nemlig ”French Breakfast” og ”Cherry Bell”.

”French Breakfast” er måske den, du hyppigst støder på; den lidt aflange variant med hvid spids og faktisk også den mildeste af de to sorter. Et godt sted at begynde, hvis man er radise-novice.

”Cherry Bell” er modsat sin rød-hvide makker helt rød og rund, og så har den altså en kraftigere pebersmag – den er simpelthen stærkere. ”Cherry Bell” er for hardcore fans!

For begge sorter gælder dog, at jo mindre radisen er, jo mildere er smagen. Så større er ikke nødvendigvis bedre – i hvert fald ikke i den her sammenhæng.

Når du udvælger dine radiser i butikken, skal de helst føles faste, og bladene må endelig ikke være slatne. Når du så kommer hjem med de små vidundere, fjerner du toppene og putter radiserne i køleskabet – på den måde holder de sig bedst. Regn med, at de vil holde sig friske i fem til seks dage på køl.

Velbekomme!

Vidste du at...

  • Radiser er beslægtede med wasabi, der måske er mest kendt for sin rolle som stærkt tilbehør til sushi.
  • Radiser vokser hurtigt. Frøene begynder at spire allerede tre til fire dage efter plantning, og tre til seks uger senere kan radiserne høstes.
  • Man tidligere brugte radiser til behandling af nyresten, tarmparasitter og dårlig hud.

Andre læste også...

Kend dit madaffald_skrald

Sådan sorterer du madaffald

Læs mere her
Miljø- & sundhedsmærker

Miljø & Sundhed med SPAR

Læs mere her

Få inspiration til aftensmaden

Find lækre retter til hyggelige stunder blandt vores mange opskrifter
Se opskrifter
Opskrifter
;