Miljø og sundhedsmærker

Miljø- & sundhedsmærker

du kan møde i din lokale SPAR

Der findes en lang række mærker, som du kan navigere efter, hvis du ønsker at tage mere miljø- eller sundhedsmæssige valg, når du handler dagligvarer.

I SPAR læner vi os som udgangspunkt op af de officielle statslige mærker eller 3 parts kontrollerede mærker, som giver den bedst mulige garanti for, at varen lever op til de krav, som mærket lover.

De mest almindeligt forekommende mærker i vores butikker ses nedenfor.

Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket

Er en god rettesnor for dem, der ønsker at følge de officielle kostråd. Med udgangspunkt i kostrådene stiller Nøglehulsmærket krav til fedt, sukker, salt og kostfibre. Derfor vil der ikke være Nøglehulsmærker på varer som slik, sodavand og is.

De de officielle kostråd
Økologi

Det danske økologimærke

EU’s økologimærke symboliserer begge økologiske produkter. Begge mærker opfylder EU-lovgivningen om økologi, som bla. foreskriver, at mindst 95 % af produktets indhold skal være økologisk. Det røde Ø-mærke fortæller desuden, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket det økologiske produkt.

Svanemærket

Svanemærket

Er både et signal om, at et produkt er bedre for miljøet og et sundere alternativ end andre produkter. Kravene til Svanemærket varierer fra produkt til produkt, da de tager højde for alt fra miljømæssige udfordringer ved produktion og brug, mulighed for at bruge genanvendte råvarer, brug af kemikalier mv. Hvis du går op i både miljø og sundhed, er Svanemærket et godt bud.

Bedre Dyrevelfærd

Dyrevelfærds-mærket

Indikerer at dyrene har haft et godt liv. Mærket er udarbejdet af Fødevarestyrelsen i samspil med blandt andet SPAR. Dyrevelfærdsmærket findes på svinekød og kyllingekød. Mærket indeholder 3 hjerter og jo flere farvede hjerter, desto bedre dyrevelfærd.

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi mærket

Er for dig, der ønsker at minimere allergene stoffer. I SPAR findes mærket på produkter, som kan komme i berøring med huden. Det gælder eksempelvis vaskepulver, sæbe og hygiejneprodukter. Astma-Allergi mærket kan både afhjælpe og forebygge hudallergi. Nogle produkter fra SPARs eget mærke Grøn Balance er astma-allergimærket.

Læs mere her
MSC ASC fiskeri

MSC og asc mærkerne

Indikerer bæredygtigt fiskeri. Produkter mærket med MSC er fra vilde fiskebestande, men er kontrolleret i forhold til overfiskeri. Produkter mærket med asc er fra opdræt – dermed er begge mærker et symbol på, at fiskenes økosystemer opretholdes. I SPAR stiller vi store krav til vores fiskeleverandører og vi har et stort udvalg af mærkede produkter i vores sortiment.

Fairtrade

Fairtrade og Rainforest Alliances/UTZ

Mærkerne er internationale mærker og symboler på, at varen er fremstillet under retfærdige arbejdsvilkår, og at bønderne, som producerer varerne, modtager en fair pris for deres produkter. Fairtrade stiller samtidig krav til miljørigtig produktion. I SPAR arbejder vi hen imod, at alle vores egne mærker indenfor kaffe, te og kakao bliver mærket med enten Fairtrade eller Rainforest Alliances/UTZ.

Vegan trademark

Vegan mærket

Bruges på produkter, der hverken indeholder animalske ingredienser eller er testet på dyr. Vegan er et internationalt varemærke, som findes på madvarer, personlig pleje og rengøring.

Miljø og sundhed

Miljø & Sundhed

Vil du læse mere om vores initiativer?
Læs mere her
;