Rødbede

Rødbede

Rødbeder kan meget mere end at fungere som klassisk tilbehør på det danske frokostbord. De kan spille en afgørende rolle i dit bagværk, de kan bryste sig af at være hovedingrediens i den ikoniske suppe borsjtj og så kan de måske tjene som middel til at st

De fleste kender rødbeden som en sund og velsmagende grøntsag, der både kan koges, steges og indgå i diverse juicer og smoothies. Rødbede er kort sagt en alsidig størrelse, der i mange år har haft sin faste plads i de danske køkkener og køkkenhaver.

Oprindeligt stammer den lilla rodfrugt fra strandbeden, der i århundreder har vokset vildt på strande rundt om i Europa. Romerne var de første til at forædle strandbeden for rodens skyld – i første omgang til medicinsk brug og som et afrodisiakum (!) – og i 1500-tallet gjorde rødbeden så sit indtog i Europa.
 

Et groft vidunder

Rødbeden, som vi kender den i dag, findes i flere faconer og farver. I Danmark foretrækker vi den aflange slags – der alt efter sæson kan købes i forskellige farver – mens man andre steder i Europa har kastet sin kærlighed på den runde model.

Uanset facon og farve er rødbeden en gave til det moderne menneske, der ifølge adskillige undersøgelser ikke formår at få nok grøntsager indenbords. Rødbeden er nemlig en grov grøntsag, der ved tilberedning opnår en sødlig smag, der er som skabt til at please ganen. Det er sådan, vi kender den, når den akkompagnerer leverpostejmadden, og det er samme funktion, den tjener, når den indgår i kageopskrifter.

Og for at det ikke skal være løgn, byder grøntsagen rent faktisk ind med mere end sin rod. Køber man den med blade, kan disse nemlig puttes i en salat, hvor de bidrager med en nøddeagtig smag. Kan du ikke finde rødbederne med top, kan du formentlig støve bladene op et andet sted – nemlig i de såkaldte ”babyleaves”-pakker, hvor de små, spæde skud af blandt andet rødbedeblade indgår.

Rødbede

Opskrifter med rødbeden

Naturligt farvestof

Har du mod på at eksperimentere uden for køkkenets faste rammer, kan du også udnytte, at rødbeder indeholder farvestoffet betanin (NB: Nogle mennesker kan ikke nedbryde betanin og får derfor rødfarvet urin, men det er nu ganske ufarligt, så læs blot videre). Betanin viser sit sande ansigt, når du eksempelvis skræller rødbeder og ville ha’ ønsket, at du havde taget gummihandsker på. Men farvestoffet kan udnyttes mere konstruktivt.

Er du i besiddelse af en gammel t-shirt – eller måske noget kommune-kedeligt hår – der trænger til en farverig opgradering? Så brug rødbedesaft som naturlig farve til behandlingen. Det er en god måde at udnytte de ressourcer, du allerede har i køleskabet eller i køkkenhaven. Men husk gummihandskerne!     

Vidste du at...

  • Verdens tungeste rødbede er fundet i England i 2019 og vejer 23,995 kg
  • Rødbedesaft kan bruges som naturlig hårfarve
  • Der produceres godt 10.000 tons rødbeder i Danmark årligt

Andre læste også...

Tæt på råvareren Grape

Tæt på Grapefrugten

Læs mere her
Opskrifter

Få inspiration til aftensmaden

Find opskrift
Radiser

Tæt på radisen

Læs mere her

Få inspiration til aftensmaden

Find lækre retter til hyggelige stunder blandt vores mange opskrifter
Se opskrifter
Opskrifter
;