Tæt på råvareren Grape

Grapefrugt

Grapefrugt deler vandene. Enten elsker man den bittersøde citrusfrugt, ellers afskyr man den. Uanset hvor man står, er grapefrugten en fandenivoldsk størrelse, der ikke går stille med dørene.

Grapefrugten er en bastard. Et barn født uden for ægteskabet. En tilfældig krydsning mellem appelsin og pomelofrugten … Og hvilken tilfældighed! Grapefrugten er om noget definitionen på, hvordan bitterhed og sødme kan gå op i en højere enhed. Det er saftsuseme godt lavet!

Er man fan af den store citrusfrugt, vil man formentlig foretrække den i al sin naturlighed. Som en morgengave på køkkenbordet, hvor frugtkødet blot befries fra skallen og – evt. toppet med sukker – indtages som noget nær den bedste start på dagen.

Den gør sig dog også godt i andre sammenhænge: I salatskålen, hvor den bidrager med tilpas karakter, eller i sommerlimonaden, hvor den helt oplagt danner par med appelsin og mynte.

Glem grapefrugtkuren

Grapefrugten har altid haft en vis tiltrækningskraft i sundhedskredse. Her er den blandt andet blevet lovprist for sit vitamin- og antioxidantindhold, men i 1930’erne tog det overhånd. Hér kom man på grapefrugtkuren, der i al sin enkelthed gik ud på at indtage grapefrugt morgen, middag og aften.

Teorien var, at man med et begrænset kalorieindtag og en tilpas mængde vitaminer forsvarligt ville kunne smide de ekstra kilo på sidebenene, og tanken var på ingen måde dum: Alle, der nøjes med at indtage 500 kalorier om dagen, vil formentlig tabe sig.

Bagsiden af den medalje er blot, at den ensidige kost kan føre til fejlernæring og øge risikoen for sygdom, og grapefrugtkurens storhedstid er da (heldigvis) også forbi.     

Dermed ikke sagt, at grapefrugten ikke er sund (den er rent faktisk pakket med A- og C-vitaminer) – men alt med måde.

Tæt på råvareren Grape frugt

Pas på med grapefrugt og medicin

Tager du medicin ordineret af lægen, bør du være ekstra opmærksom på dit indtag af grapefrugt. Frugten kan nemlig påvirke din medicins virkning – oftest på sådan en måde at alt for meget medicin bliver optaget i kroppen.

Grapefrugt indeholder nemlig store mængder af stoffet naringin, der blandt andet er skyld i grapefrugtens bitre smag. Naringin har desuden den evne, at det hæmmer nogle af de enzymer, der skal nedbryde lægemidlerne. Det betyder, at medicinen ikke nedbrydes, men i stedet ophobes i kroppen, og så bliver koncentrationen af stoffet i blodet for høj. 

På Lægemiddelstyrelsens side Medicinkombination, kan du se, hvilke typer medicin der påvirkes af grapefrugt.

Og lad os så lige slutte af med en lille forbrugeroplysning: Ifølge et studie fra Smell & Taste Treatment and Research Foundation i Chicago vurderer mænd kvinder op til seks år yngre end deres faktiske alder, hvis de har påført sig en parfume med grapefrugtnoter.

Eau de grapefruit, anyone?

Vidste du at....

  • Grapefrugter vokser på træer, der snildt kan blive op til fem meter høje
  • Langt de fleste grapefrugter produceres i Florida
  • I Costa Rica kombinerer man grapefrugt med dulce de leche (karameldessert) under navnet ”toronja rellena”  

Kilder:
Medicin.dk
Atlasobscura.com
Biospace.com

Andre læste også...

Hverdagstips

Find et hverdagstip

Læs mere her
Vinduespudsning

Sådan pudser du vinduer

Læs mere her
Rødbede

Tæt på rødbeden

Læs mere her

Få inspiration til aftensmaden

Find lækre retter til hyggelige stunder blandt vores mange opskrifter
Se opskrifter
Opskrifter
;