Som en del af regeringens klimaplan skal den danske affaldssektor i 2030 være klimaneutral. Det betyder mere genanvendelse og mindre forbrænding. Måden at gøre det lettere at genanvende affald på er ved at sortere det. Derfor skal vi over hele landet i gang med at sortere vores affald i 10 forskellige kategorier.
I denne artikelserie undersøger vi, hvorfor vi skal affaldssortere, og hvordan vi gør det bedst.
De 10 kategorier, vi kommer til at skulle sortere vores affald efter, er:
I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du bedst håndterer dit papiraffald.
At sortere dit papiraffald går hurtigt og nemt, så snart du har fundet ud af, hvilke genstande der skal i papircontaineren. Denne liste indeholder alt det, der gerne må komme i den container, som er markeret med PAPIR.
Der findes også produkter, som er lavet af papir, men som alligevel ikke skal i papircontaineren. Det kan blandt andet være papir, der er vådt eller på anden måde ødelagt. Men der kan også være andre grunde, som hvis der er plastik oven på papiret. Den følgende liste indeholder ting, der ikke må komme i papircontaineren, da de ikke kan genbruges.
Det er vigtigt, at du kun putter papir i papircontaineren, da eksempelvis plastik og papir genanvendes forskelligt.
Papiraffald, der bliver genbrugt, bliver indsamlet fra containerne og kørt til en genbrugsfabrik, hvor det mases sammen til store papirballer. Papirballerne vejer omkring 600 kg og sendes efterfølgende ud til en papirfabrik, hvor de bliver opløst i vand, så de kan bruges til at lave nye produkter.
Du kan nogle gange stå med noget affald, hvor du kan være i tvivl om, hvorvidt det skal smides i papir-eller papcontaineren. Men der findes en enkel måde at finde ud af det på – nemlig ved at rive i det. Hvis du river i genstanden og den trevler, er der højst sandsynlig tale om papir, og derfor skal det i papircontaineren. Hvis genstanden derimod bølger, er det pap du står med, og genstanden skal derfor i en papcontainer.
Papir er et genbrugshit
Papir hører under kategorien ”tørt husholdningsaffald” sammen med plast, glas, pap og metal.
Hvis du sorterer 10 kg tørt husholdningsaffald, kan helt op til 9 kg af det bruges igen.