Både lys og mørk ale er overgæret øl. Hvor lys ale er mere belgisk, er mørk ale både engelsk og belgisk. De belgiske ales er ofte mere frugtige og mere krydrede end de traditionelle mørke ales. I England er det mere malten, som er i højsæde. Mørke ales er kendetegnet ved en sødme og karamelliseret malt. Det er malten som giver dark ale, dens mørke farve.
Mørke ales har som udgangspunkt masser af malt, som giver en underliggende karamelliseret sødme, der passer fortrinligt til de fleste mørke grillretter med stegeskorpe og kraft samt andre intense kødretter. Det vil være ideelt med en god brown ale til de nævnte retter.
Hos SPAR kan du blandt andet finde Jacobsen Brown Ale og Skovlyst Bøgebryg, som er en brown ale.
Brown Ale er den mest kendte undertype til mørk ale. Brown Ale er kendetegnet ved mild humle og ristet eller mørk malt. Det giver den lav bitterhed og lidt mere sødme. Den manglende humle er med til at give mindre bitterhed, mens den ristede malt er med til at give sødme og mørkere farve til øllet. En Brown Ale kan være alt fra kobberfarvet til mørkebrun. Brown Ale stammer fra England, hvor englænderne brugte betegnelsen om mørke overgærede ales.
Det er også englænderne, som er mest kendt for Brown Ale. Deres Brown Ales er karakteriseret ved mere maltsmag og højere alkoholprocent. Den højere alkoholprocent er med til at gøre nogle brown ales lidt mindre søde og en anelse tørrer. Det kommer blandt andet fra nødder og tørrede frugter, som sammen med karamel vil være de typiske smagsnoter.
Den amerikanske dark ale er hovedsageligt Brown Ale. Amerikansk Brown Ale er lidt anderledes i forhold til de engelske og belgiske mørke ales. Amerikansk Brown Ale er forholdsvis ny på markedet. Det er primært Texas og Californien som har skabt den. Det er den engelske Brown Ale type, som der er brygget videre på. Her er der kommet mere humlesmag, som derved giver deres Brown Ales mere bitterhed og højere alkoholprocenter, end de engelske.
De mørke belgiske ales har ofte en del frugt og sødme i smagen. De mørke frugter vil oftest være bær, som er særlig velegnet til simreretter og oksekød på grillen. De er også gode til oste og chokolade, hvis der skal dessert på bordet. Engelske Brown Ales er rigtig gode til stegt kød og kraftige saucer, hvor deres lidt højere alkoholprocent og højere maltkarakter kan bidrage. Den amerikanske Brown Ale er særlig velegnet til krydrede retter såsom asiatisk mad og mexicansk mad eller stærke oste. Her kan den højere bitterhed spille mod den krydrede mad.
Mød øleksperten Bjarke Bundgaard, der fortæller om, hvad der karakteriserer de Mørke Ales
Hvilke øl kan du godt lide? Og hvorfor? I denne video guider Bjarke dig igennem de forskellige trin og lærer dig kunsten at smage på øl – alt fra glas, opskænkning, duft og smage. Og har du lyst, så kan du printe Smageskemaet og udfylde, når du smager på en øl.
Øl har eksisteret længe og har en meget lang historie – faktisk over 13.000 år! Men hvad er øl egentligt? Hvordan brygges øl og hvilke ingredienser er der i? Alt dette kan du blive meget klogere på.