Hvedeøl

Hvedeøl, Weissbier og Witbier specialøl

Hvedeøl

Hvedeøl har mange navne alt efter, hvor det er brygget. Hvedeøl kaldes også weissbier, witbier og wheat beer. Den mest kendte type hvedeøl er weissbier. Hvedeøl er brygget på hvedemalt, men øltypen er sjældent kun brygget på hvedemalt. Ofte er ca. halvdelen bygmalt og den anden halvdel hvedemalt. Hvedeøl er karakteriseret ved en frugtig næsten citrusagtig duft, mens smagen ofte er meget frugtig og let sødlig. Alle hvedeøl skal indeholde mindst 50 % hvedemalt.

God til grill

Både weissbier og witbier fungerer rigtig godt til sommermad. Hvedeøl er særlig velegnet til det lettere køkken, såsom salater, sandwiches, skaldyr og fisk. Du kan derfor servere hvedeøl til eksempelvis grillet fisk og grillet skaldyr. Dens sødme og fylde gør den også velegnet til asiatisk mad, men friskheden og syrligheden gør den mere velegnet til alt godt fra havet. Det største spørgsmål til maden er, om øllen skal være belgisk, tysk eller dansk. SPAR giver dig alle tre valgmuligheder med Hoegaarden Witbier, Benediktiner Weissbier og Anarkist Bloody Weizen, som er tilsat blodappelsin.

Weissbier

Weissbier er den tyske betegnelse for hvedeøl. Tysk weissbier skal indeholde mindst 50 % hvedemalt. Så halvdelen af den malt, der er i hvedeøl skal være hvede. De tyske weissbier kaldes noget forskelligt alt efter, om det er filtreret eller ufiltreret hvedeøl. Filtreret hvedeøl er uden gærrester og hvedeprotein, mens ufiltreret hvedeøl indeholder begge dele. Ønsker du en klassisk tysk weissbier, kan du købe Benediktiner Weissbier hos SPAR og få den fulde oplevelse af tysk weissbier. Har du mere lyst til at prøve en mørk weissbier, kan det også klares med Mecklenburger Dunkles Weissbier.

Øltyper inspireret af weissbier

Den tyske weissbier har flere underkategorier af øl heriblandt:

  • Hefeweizen og weizenbier – Normal, klassisk tysk hvedeøl, som er lys
  • Kristall – En klar og filtreret hvedeøl
  • Dunkel Hefe Weizen – Mørk hvedeøl
  • Berliner Weisse – Surtgæret hvedeøl, som oftest er tilsat diverse frugtsmage. Det kan eksempelvis være havtorn, hindbær og lign. 

Witbier

Witbier er den belgiske hvedeøl. Witbier er brygget med en blanding af pilsnermalt og umaltet hvede. Den umaltede hvede udgør op mod 50 % af den samlede malt. Witbier er ofte ufiltreret, hvilket bidrager til smagen. Belgisk witbier er mere krydret end weissbier, men er stadig frugtig i smagen. Den originale witbier blev brygget på koriander, hvilket giver den krydrede smag. Hos SPAR har du mulighed for at prøve en af de mest kendte witbier. Her kan du købe Hoegaarden Witbier, som er en frugtig gylden hvede øl over i Blanche øltypen.

Andre øltyper fra witbier

Ligesom med weissbier har witbier inspireret underkategorier til øl indenfor hvedeøl. De mest kendte er:

  • Lambic – Witbier som er brygget med vildgær. Vildgæren er i i minimum et år og oftest mellem tre og seks år. Det gør øllen syrlig og giver mindre kulsyre.
  • Framboise – En videreudvikling på Lambic. Framboise er Lambic øl tilsat hindbærjuice, som gør den mere sød og mere frugtig. Det er med til at gøre øllen rødlig.
  • Blanche øl er en af den kendte typer belgiske witbier. Det er en gylden witbier med god skum og ofte tilsat en masse citrusfrugter, som gør den frisk i smagen.

 

Hør mere om Hvedeøl

Mød øleksperten Bjarke Bundgaard, der fortæller om, hvad der karakteriserer hvedeøl

 

Opskrifter der bliver bedre med hvedeøl

Øllets verden af smage

 

Kunsten at smage på øl

Hvilke øl kan du godt lide? Og hvorfor? I denne video guider Bjarke dig igennem de forskellige trin og lærer dig kunsten at smage på øl – alt fra glas, opskænkning, duft og smage. Og har du lyst, så kan du printe Smageskemaet og udfylde, når du smager på en øl.

Smageskema

 

Gå på opdagelse i andre øltyper

Indiaipaleles

India Pale Ales

Læs mere her
Mørke Ales

Mørke Ales

Læs mere her
Pilsner og lager

Pilsner og Lager

Læs mere her
Stout Porter

Stout og Porter

Læs mere her

Er du nysgerrig på øl?

Øl har eksisteret længe og har en meget lang historie – faktisk over 13.000 år! Men hvad er øl egentligt? Hvordan brygges øl og hvilke ingredienser er der i? Alt dette kan du blive meget klogere på.

 

Læs mere

Brygprocessen
;