Stout Porter

Stout og Porter specialøl

Stout Porter

 

Er du til meget mørke øl, så er stout og porter lige noget for dig. Stout og porter er på grænsen til sorte øl. De er blandt de mørkeste øl af øltyperne. Stouts og porters er kendetegnet ved typisk at have høje procenter alkohol og være kraftige i smagene.

God til grill

Porter og stout er to særdeles velegnede øl til grillmad. Deres mørke og kraftfulde smage passer godt til grillet kød. Det kan både være bøffer, steaks og stege. Med de mange mørke smagsnoter kan porter og stout øl klassificeres som øllens svar på rødvin. De næsten sorte øl kan foruden de klassiske smage også indeholde noter af bær eller røg. Porter og stout med noter af bær eller røg vil passe godt til grillet kød eller grillet vildt. Udover at være velegnet at drikke til maden, kan det også bruges i maden. Det kan både bruges i saucer og braiseringer, men også som marinade til kødet.

I SPAR finder du både porter øl og stout. Her kan du blandt andet se frem til at købe Limfjordsporter fra Thisted Bryghus, Guinness Draught Beer Stout og Svaneke Stout. Guinness har en alkoholprocent på 4,2, mens Limfjordsporteren topper med 7,9 %. De to øl fra Guinness og Thisted Bryghus har begge noter af lakrids, mens Svaneke Stout har noter af chokolade.

Hvad er en stout øl?

En stout øl er ofte præget af smage som lakrids, kaffe og chokolade. Det er en stærk øl, som sjældent er på under 7 % alkohol. Den mørke farve i stout skyldes brygstilen. Her bruges ristet malt, som er med til at fremhæve kaffesmag i stout. Øvrige ingredienser vil typisk bestå af byg, humle, vand og gær, som også bruges til andre øltyper. Ordet stout blev første gang brugt til at beskrive stærk øl i England. I dag anses stout for at være en mørkebrun eller sort overgæret øl. Den vil typisk være meget kraftig og fyldig i smagen. Nogle stout er til den tunge og mere tykke side, mens andre stouts virker mere lette at drikke. 

Hvad er en porter øl?

Porter minder på mange punkter om en stout. En porter øl er også en mørkebrun eller sort øl, som stammer fra England. En porter øl er en overgæret øl, der er brygget på mørk malt, som giver den dens mørke farve. Ligesom stout er porter typisk præget af lakrids, kaffe og chokolade. Porter er en stærk øl, men typisk med lidt lavere alkoholprocent end stout. I smagen er porter lidt sødere, da der ikke bruges ristet malt. 

Stout øltyper

Der findes mange typer stout. Foruden den klassiske stout er en af de mest populære en havre stout. Forskellen på en havre-stout og andre typer stout ligger i malten. En havre-stout brygges med havremalt, som gør den mere afrundet i smagen. Nogle bruger ristet havremalt. I SPAR finder du Skovlyst Nældebryg, som er dansk produceret. Nældebryggen indeholder brændenældeekstrakt, som giver en ekstra lakrids smag til øllen. 

Den vel nok mest kendte og klassiske stout er Guinness. Den sorte øl fra Irland indeholder i dåseform en kugle, som er med til at give den skum og brus. Guinness brygger flere øl og i SPAR finder du Guinness Draught beer, som indeholder lidt mere brus end extra stout  gør. Guinness stout er kendetegnet ved en kraftig smag og smag af lakrids. 

 

Hør mere om Stout og Porter

Mød øleksperten Bjarke Bundgaard, der fortæller om, hvad der karakteriserer Stout og Porter

Opskrifter der bliver bedre med Stout og Porter

Øllets verden af smage

 

Kunsten at smage på øl

Hvilke øl kan du godt lide? Og hvorfor? I denne video guider Bjarke dig igennem de forskellige trin og lærer dig kunsten at smage på øl – alt fra glas, opskænkning, duft og smage. Og har du lyst, så kan du printe Smageskemaet og udfylde, når du smager på en øl.

Smageskema


Gå på opdagelse i andre øltyper

Blonde Ales

Blonde Ales

Læs mere her
Pilsner og lager

Pilsner og Lager

Læs mere her
Mørke Ales

Mørke Ales

Læs mere her

Er du nysgerrig på øl?

Øl har eksisteret længe og har en meget lang historie – faktisk over 13.000 år! Men hvad er øl egentligt? Hvordan brygges øl og hvilke ingredienser er der i? Alt dette kan du blive meget klogere på.

 

Læs mere

Brygprocessen
;