Pilsner og lager

Pilsner og Lager specialøl

Pilsner og lager

Pilsner og lagerøl er to af de mest populære øl i Danmark. De to øl minder meget om hinanden, da begge er undergærede øl.

Pilsner bliver anset som en lys lagerøl, mens lagerøl ofte er mørkere. En klassisk pilsner er brygget på lys pilsnermalt, som gør øllen gylden. En pilsner er typisk på omkring 4,5-5 % alkohol. Pilsnerøl er frisk i smagen med noter af mild maltsødme og lidt bitterhed. 

Lagerøl er fyldig med mørke nuancer. Lagerøl har ligesom pilsner let sødme og lidt humlebitterhed. Lagerøl kan både være mørke og lyse. Det kommer an på malten. I mørk lagerøl bliver der brugt mørk malt og specialmalt. 

God til grill

Kolde pilsnere er en klassiker på de danske sommeraftener, når der skal grilles. Pilsner fungerer både godt til maden, men også til mens der laves mad. De er især rigtig gode til grillpølser. Generelt fungerer pilsner dog godt sammen med det danske køkken, så eksempelvis bøffer eller flæskesteg på grillen, vil også være godt med en pilsner til. Derudover er pilsnerøl god til et frokostbord, f.eks. smørrebrød. Her vil en Skovlyst Birkebryg eller Urquell Pilsner være særlig velegnet. Skovlyst er en dansk pilsnerøl, mens Urquell er tjekkisk. 

Skal det være lager, er langtidsstegt kød, som eksempelvis nakkefilet (pulled pork), svinekam, okseculotter eller oksecuvetter og stegt flæsk rigtig godt til. Lagerøl fungerer også godt til mørkt rugbrød med røget pålæg eller spegepølse. Her vil både Godt Brygs Urban Lager og Budvars Original Lager være gode ledsagere.

Tjekkisk øl

Når der snakkes om pilsner og lagerøl, er det svært at komme udenom Tjekkiet. Tjekkerne bliver anset som stifterne af pilsner som øltype. De står bag den første pilsnerøl i verdenen. Den blev brygget i 1839 i Plzen og hedder Pilsner Urquell. Tjekkiet er samtidig det land i verden med størst øl indtag pr. indbygger. Deres gode ølkultur har lagt til grund for flere kendte øl. Her kan du købe både Pilsner Urquell samt Budvar Original Lager, der er Tjekkiets Budweiser. 

Pilsner oprindelsen

Som nævnt kommer navnet pilsner af, at den første pilsner blev brygget i den tjekkiske by Plzen. Det er kun øl fra byen Plzen, som i Tjekkiet må kaldes for pilsner. Udover Pilsner er de også kendt for deres lagerøl. Har du lyst til at smage den første pilsner eller en tjekkisk lager, så har du muligheden hos SPAR. 

Pilsner fra andre lande

Pilsner er meget populært i både Belgien, Danmark, Holland og Tyskland. De har hver især alle varianter af pilsner øl. Især Tyskland har mange forskellige, hvor både München, Berlin og Dortmund især er kendte for pilsnere. Her er det blandt andet opdelt i bayerske øl og dortmunder, som henviser til Dortmund og München. Holland og Danmark er verdenskendt for en af deres pilsnere, mens Belgien mere har specialøl indenfor pilsnere. I SPAR kan du blandt andet prøve kræfter med en tysk pilsner. Her er der mulighed for at købe Mecklenburger Pilsner. 

Lagerøl fra andre lande

Lagerøl er også populært i Tyskland, hvor især Bayern specialiserer sig i det. Derudover har lande som Østrig og USA også flere specialøl indenfor lager øltypen. Pilsner og lagerøl er godt repræsenteret i mange lande, så du kan være sikker på at smage en god pilsner eller lagerøl. Blandt lagerøllene hos SPAR finder du den danske Godt Bryg Urban Lager, som er inspireret af tyske lagerøl. 

Classic øl

En classic øl er en pilsner øltype. Classic er en mørk pilsner, som typisk er lidt mere syrlig og mere bitter end pilsner. Bitterheden kommer fra både malt og humle. Hvor en pilsner er gylden, er en classic øl typisk rav rød eller kobberfarvet. Ligesom pilsner er den på omkring 5 % alkohol. Her kan du få fingrene i to danske specialøl. Hos SPAR kan du købe både Svaneke Classic Øko og Jacobsen Viva Classic, der begge egner sig godt til alle tider på året og til dansk mad. 

 

Hør mere om Pilsner og Lager

Mød øleksperten Bjarke Bundgaard, der fortæller om, hvad der karakteriserer Pilsner og Lagerøl

Opskrifter der bliver bedre med Pilsner og Lager Øl

Øllets verden af smage

Kunsten at smage på øl

Hvilke øl kan du godt lide? Og hvorfor? I denne video guider Bjarke dig igennem de forskellige trin og lærer dig kunsten at smage på øl – alt fra glas, opskænkning, duft og smage. Og har du lyst, så kan du printe Smageskemaet og udfylde, når du smager på en øl.

 

Smageskema

Gå på opdagelse i andre øltyper

Stout Porter

Stout og Porter

Læs mere her
Blonde Ales

Blonde Ales

Læs mere her
Indiaipaleles

India Pale Ales

Læs mere her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på en classic og en pilsner?

En classic er mørkere i farven end en pilsner. En pilsner er gylden, mens en classic er ravrød eller kobberfarvet. Derudover er classic mere syrligt i smagen og indeholder lidt mere bitterhed. 

Hvad er forskellen på en lager og en ale?

Den største forskel ligger i gæringsprocessen. En lagerøl er en undergæret øl, mens en ale er overgæret øl. Smagsmæssigt er en lagerøl mere sød og mere bitter og kraftig, hvor en ale er mere frugtig i smagen. 

Hvad er en pilsner øl?

Pilsneren blev opfundet i den tjekkiske by Plzen. En pilsner betegnes som en lys lagerøl. Pilsnerøl er frisk med let sødme og let bitterhed. Den er især populær i lande som Danmark, Tyskland, Holland og Tjekkiet.

Er du nysgerrig på øl?

Øl har eksisteret længe og har en meget lang historie – faktisk over 13.000 år! Men hvad er øl egentligt? Hvordan brygges øl og hvilke ingredienser er der i? Alt dette kan du blive meget klogere på.

 

Læs mere

Brygprocessen
;