Citronsyre

Sådan gør du rent med citronsyre

Hvis genstridige pletter, hårdføre kalkophobninger og stædigt snavs er din banemand, så kan citronsyre blive din nye husholdningshelt. Det er dog ikke alle materialer og overflader, der kan tåle et møde med den sure rengøringsblanding, så bevæg dig forsigtigt frem.

Dit køkkenskab under vasken er formentlig fuld af farvestrålende dunke med rengøringsmiddel, rens og afkalker – men vidste du, at du faktisk kan bruge helt almindelig citronsyre til en masse forskellige rengøringsformål?

Når du blander citronsyren med vand eller surt opvaskemiddel, kan den nemlig både bruges til at fjerne kalk, opløse bestemte pletter eller få dine kobbergryder til at skinne igen.

Det er imidlertid vigtigt, at du altid følger instruktionerne på beholderen, når du blander citronsyre med vand eller opvaskemiddel. Derudover skal du være påpasselig med at bruge citronsyre som rengøringsmiddel på visse materialer og overflader, da blandingen ellers kan gøre mere skade end gavn.

Selvom citronsyre som udgangspunkt ikke er farligt for din hud, skal du også altid huske at bruge handsker – for en sikkerheds skyld.

Hvilke overflader tåler citronsyre?

 • Håndvaske og toiletter af porcelæn
 • Håndvaske og badekar af akryl og kompositmaterialer
 • Fliser og klinker (men undgå fugerne)
 • De fleste vandhaner og armaturer, men dog ikke alle
 • Granit
 • Glas
 • Brusekabiner af polystyren.

Hvilke overflader tåler ikke citronsyre?

 • Marmor, skifer og øvrige natursten
 • Terrazzo
 • Emaljerede overflader
 • Fugerne mellem fliser og gulvklinker.

Derudover er citronsyre en helt eminent effektiv afkalker, som du kan bruge i flere hårde hvidevarer og husholdningsapparater. Faktisk kan citronsyre helt erstatte dyre afkalkningstabletter, rensepulver og lignende rengøringsprodukter. Alt, hvad der kræves, er en smule vand og lidt knowhow.

Rengør citronsyre

Afkalkning af vaskemaskine med citronsyre

Regelmæssig afkalkning af din vaskemaskine er med til at holde den i topform og give den længere levetid. Som tommelfingerregel skal du afkalke din vaskemaskine 1-2 gange årligt, men er vandet meget hårdt, hvor du bor, skal du måske gøre det en smule oftere – f.eks. hver tredje måned.

Med citronsyre kan du nemt, hurtigt og skånsomt fjerne kalk på tromlen og varmelegemet.

Sådan gør du:

 • Hæld 2-3 spsk. citronsyre i tromlen. Det er vigtigt, at din vaskemaskine er tom
 • Vælg et program på 60 eller 95 grader uden forvask
 • Når programmet er kørt færdigt, er din vaskemaskine afkalket, og du kan vaske som normalt.

Afkalkning af opvaskemaskine med citronsyre

Din opvaskemaskine har også brug for at blive afkalket jævnligt, hvis du vil holde den kampklar. Det er bedst, hvis du sørger for at fjerne kalk i maskinen 3-4 gange årligt eller efter behov.

Sådan gør du:

 • Fyld opvaskemaskinens sæberum med citronsyre
 • Kør et almindeligt opvaskeprogram. Du må som udgangspunkt ikke have service i maskinen, imens programmet kører, men hvis du har nogle glas, som er blevet matte at se på, kan du med fordel sætte dem i, så de bliver fine igen – glas kan nemlig godt tåle citronsyre.

Afkalkning af kaffemaskine eller elkedel med citronsyre

Når kalkcirklerne i kaffen begynder at blive lidt for store, er det tid til at afkalke kaffemaskinen eller elkedlen. Heldigvis er processen nem med citronsyre.

Blandingsforholdet er 1 spsk. citronsyre til en liter vand. Rør rundt til citronsyren er helt opløst. Herefter hælder du blandingen i kedlen eller kaffekanden og lader den stå natten over. Næste dag skulle det meste kalk gerne være forsvundet, og ellers kan du lave en ny blanding og gentage, indtil du opnår et tilfredsstillende resultat.

Husk dog at gøre elkedlen eller kaffemaskinen grundigt ren med rent vand, inden du bruger den igen.

Sådan fjerner du pletter på hvidt tøj med citronsyre

Det er ikke alle typer af pletter på tøjet, som citronsyre kan klare, men der er et par enkelte slags, som blandingen er særligt effektiv over for.

Vil du fjerne genstridige pletter fra eksempelvis frugtsaft? Lav en væske med blandingforholdet; 1 del citronsyre til 9 dele vand. Gnid pletten med blandingen, men gør det forsigtigt. Er pletten indtørret, skal du først opbløde den med lidt glycerin. Tricket kan gentages ved pletter med jod eller garvesyre.

Citronsyres reaktion med tekstiler kan dog ikke altid være helt til at forudsige. Sørg derfor for at afprøve blandingen på et diskret sted først – f.eks. i armhulen på en bluse eller på indersiden af et par bukser.

Afkalkning af fliser med citronsyre

Dine klinker eller fliser kan også blive matte og grimme at se på, hvis kalken får lov til at hobe sig op. Med citronsyre kan du dog få dem til at skinne som nye.

Her skal du blande en væske med blandingsforholdet 2 spsk. citronsyre til 2 dl. surt opvaskemiddel. Surt opvaskemiddel er opvaskemiddel med en pH-værdi på 4-4,5.

Da syren kan beskadige fugerne mellem fliserne, er det vigtigt, at du først mætter dem med vand, så de ikke suger blandingen op. Hæld derfor godt med vand på fugerne og smør derefter blandingen på dine fliser eller klinker med en klud. Lad den sidde i 5 minutter, inden du vasker den af.

Rengør med citronsyre

Rengøring af messing og kobber med citronsyre

Kobber og messing skal jævnligt rengøres, hvis det skal holde sig pænt – ellers bliver det mørkt, grumset og oxideret at se på. Med citronsyre kommer dine kobbergryder eller de arvede messinglysestager fra oldemor imidlertid hurtigt til at se flotte ud igen.

Sådan gør du:

 • Tilsæt 1 spsk. citronsyre til 1 liter kogevarmt vand
 • Put kobberet eller messingen i blandingen og lad det stå i blød i 5 minutter
 • Vask efter med en blød børste, inden du skyller af med varmt vand.

 

Kilder:
Videncentret Bolius
Forbrugerrådet Tænk

Andre læste også...

Vinduespudsning

Sådan pudser du vinduer

Læs mere her
Svimmelsvamp kan fjernes

Kom af med skimmelsvamp

Læs mere her
Gør din ovn rent

Rengør din ovn

Læs mere her

Fordele kun for dig

Med fordelsappen SPAR SAMMEN får du hver uge særlige fordele, som kun gælder for dig.
Læs mere
Fordelsapp SPAR SAMMEN
;