Skimmelsvamp er enhver boligejers værste mareridt. Desværre er skimmelsvamp også et hyppigt problem i mange hjem, men heldigvis står vi ikke helt uden handlingsmuligheder over for den udbredte svamp, der stortrives i fugt, varme og organisk materiale.
I denne artikel går vi i dybden med skimmelsvamp – og måske vigtigst af alt, hvad der skal til for at forebygge og bekæmpe den.
Vi kommer rundt om følgende:
Skimmelsvamp er, som navnet antyder, en svamp. Den findes også i naturen, men i huse og lejligheder lever skimmelsvamp af træværk, lim, tapet, maling og andre organiske materialer.
Svimmelsvamp spreder sig ved at udsende en stor mængde svampesporer ud i luften. Der vil altid være svampesporer i luften (også hvis du ikke har skimmelsvamp derhjemme), men i små mængder er disse ikke farlige.
Da der altid er svampesporer i luften, kommer skimmelsvampen altså ikke helt af sig selv. For at en svampespore kan blive til skimmelsvamp, er der brug for tre ting; fugt, ilt og mad. Da der er ilt i alle hjem, og skimmelsvampen lever af organisk materiale som tapet og maling, er det altså kun fugt, der skal til, for at svampesporerne kan blive til skimmelsvamp derhjemme.
Følgende kan øge mængden af fugt i dit hjem:
Når du har fundet ud af, hvad der er skyld i fugten, skal du hurtigst muligt have løst det. Eksempelvis ved at etablere en daglig rutine med udluftning eller ved at få repareret en evt. vandskade.
Der skal være meget fugtigt, før skimmelsvamp trives og vokser. I normale hjem er luftfugtigheden optimalt på mellem 40 og 45 % i hele boligen.
Hvis der skal vokse skimmelsvamp, skal luftfugtigheden være helt oppe på 70-75 %. Hvis luftfugtigheden kommer helt op på 90-95 % (som den gør ved kondens), vil skimmelsvamp vokse meget hurtigt.
Skimmelsvamp kan variere en hel del i udseende. Ofte er det pelsede plamager, der enten er sorte eller hvide. Men skimmelsvamp kan også være grønt, gråt eller lyserødt – og kan både være plamager, små pletter eller skjolder.
Skimmelsvamp kan både sætte sig på loft, gulv, vægge og vindueskarme. Ofte er det synligt, men nogle gange kan det gemme sig bag store møbler eller tapetet. Hvis det gemmer sig bag tapetet, vil du tit kunne se tapetet løsne sig.
Skimmelsvamp findes også jævnligt på badeværelser, da fugt ikke kan undgås her. Her vil skimmelsvampen oftest sætte sig i fugerne.
Skimmelsvamp er ofte tydelig i form at plamager, pletter eller skjolder. Men skimmelsvamp kan også lugte. Hvis du oplever, at der lugter jordslået eller muggent i dit hjem, skal du altså tjekke for skimmelsvamp.
I sjældne tilfælde vil du hverken kunne se eller lugte skimmelsvampen, enten fordi den et skjult bag et stort møbel, eller fordi den er skjult under gulvene eller inde i væggen.
Ved meget skimmelsvamp i hjemmet er der risiko for, at du vil opleve hudirritation, hovedpine eller træthed.
Skimmelsvamp udskiller giftstoffer, som vi mennesker ikke kan tåle, og derfor skal du være opmærksom, hvis du oplever nogle af følgende symptomer. Det kan nemlig tyde på, at der er skimmelsvamp i dit hjem.
Du kan også risikere at udvikle allergi over for skimmelsvamp og få en allergisk reaktion. Dog er det kun en meget lille procentdel af befolkningen (omkring 3 %), der udvikler skimmelsvamp-allergi.
Ligeledes kan du også risikere, at skimmelsvampen forstærker en allergi, du har i forvejen.
Skimmelsvamp udskiller en række stoffer, som hverken mennesker eller dyr kan tåle. Dog er det forskelligt, hvordan vi reagerer. For eksempel har forskning vist, at kvinder er mere følsomme over for skimmelsvamp end mænd, ligesom børn også ofte reagerer tidligere og mere voldsomt end voksne.
Skimmelsvamp er ikke livsfarligt, men det kan være til stor gene, hvis du for eksempel oplever en eller flere af ovenstående symptomer. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du reagerer på skimmelsvamp eller ej, kan du opsøge din læge og blive testet.
Hvis du har mistanke om skimmelsvamp i hjemmet, men du ikke selv mener, at du kan vurdere det, kan du få hjælp ude fra. Der findes flere virksomheder, som tilbyder skimmelsvamp-test. Her tager du selv en prøve derhjemme, som de så undersøger. Det er også muligt at få professionelle ud og lave en undersøgelse, så du selv slipper for at stå med det.
Da vi mennesker ikke reagerer ens på skimmelsvamp, er det ikke fastlagt, hvor meget skimmelsvamp der skal være i hjemmet, før det skal fjernes.
Mængden af skimmelsvamp i dit hjem er afgørende for, om du selv kan komme det til livs, eller om du har brug for professionel hjælp. Hvis der er tale om et mindre udbrud af skimmelsvamp, kan du sagtens fjerne det selv.
Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at skimmelsvamp findes alle steder – det er altså ikke dig, den er gal med, hvis svampen har fundet vej til dit hjem. Steder som vindueskarme er på grund af kondens ideelle grosteder for skimmelsvamp på grund af kondens. Svampens tilstedeværelse skyldes altså ikke nødvendigvis, at dit hjem ikke er rent.
Opdager du mindre områder med skimmelsvamp, findes der almindelige rengøringsmidler, du ofte kan slå svampen ned med. Nogle af disse er:
Ved alle fire produkter er det vigtigt, at du først og fremmest følger brugsanvisningen. Læs også på produktet, om det virker på den overflade, hvor skimmelsvampen lever.
HUSK: Produkterne fjerner ikke nødvendigvis skjoldmærker.
Hvis du oplever eller har mistanke om skimmelsvamp på stof og tekstiler, for eksempel på sofaen, kan du vaske stoffet i vaskemaskinen ved almindelig temperatur. Hvis stoffet ikke kan tåle vaskemaskine, kan du sende det til rensning.
Der er altid svampesporer i luften, men hvis du gør grundigt rent, efter du har fjernet udbruddet af skimmelsvamp, fjerner du de fleste svampesporer – og mindsker derved risikoen for endnu et udbrud.
Hvis du opdager et større område med skimmelsvamp, eller hvis der pludselig lugter meget jordslået eller muggent, er det bedst at få dit hjem undersøgt grundigt. Også før du selv går i gang med at fjerne evt. skimmelsvamp.
En professionel vil blandt andet undersøge, hvor meget skimmelsvamp der er, hvor det kommer fra og om det vokser skjulte steder.
Hvis der er kommet skimmelsvamp på papirer eller bøger, kan du heller ikke selv fjerne det. Her skal du også søge professionel hjælp.
Der findes en række ting, du selv kan gøre for at mindske mængden af fugt i dit hjem – og dermed også mindske risikoen for skimmelsvamp. Vi har samlet 15 gode råd til dig:
Som udgangspunkt skal du ikke regne med, at din forsikring dækker skimmelsvamp. Dog kan skaden blive dækket, hvis skimmelsvampen er kommet på grund af en anden skade, som din forsikring dækker.
Når det så er sagt, er det meget forskelligt, hvad de forskellige forsikringer dækker. Så tag altid fat i dit eget forsikringsselskab og fortæl dem om din situation.
Kilder:
https://www.bolius.dk/soegning?q=skimmelsvamp
https://dinhverdag.astma-allergi.dk/indeklima/skimmelsvampeindenfor
https://www.idenyt.dk/huset/indeklima/skimmelsvamp-ma-vak-nar-du-opdager-det/
https://www.skimmel.dk/for-beboere/hvad-er-skimmelsvamp/#collapse5
https://www.dansk-skimmel.dk/undersoegelse/viden-om-skimmelsvamp/skimmel-skalfjernes#:~:text=Skimmelsvamp%20er%20bittesm%C3%A5%20svampe%2C%20der,blot%20der%20er%20fugt%20tilstede.
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/indeklima/skimmelsvamp/
https://skimmelfrit.dk/hvad-er-skimmelsvamp/
https://www.obh-gruppen.dk/da/privat/skimmelsvamp/skimmelsvampsymptomer#:~:text=B%C3%B8rn%20reagerer%20hurtigere%20og%20kraftigere,bygningen%20kan%20du%20kontakte%20os.
https://skimmelsvamptest.dk/skimmel-synlig/