Rengøring af ovn

Rengøring af ovn

Sådan gør du det til en leg

Ondt i ryggen, hårdt skurearbejde og blå mærker på knæene. For mange er ovnen en yderst trættende del af køkkenrengøringen, som kræver både knofedt og akavede arbejdsstillinger – men faktisk behøver det ikke være så surt endda.

 

Har du også ligget med hovedet inde i din ovn, i hvad der føltes som timevis, imens du prøvede at løsne alt for mange måneders brændt fedt, sod, krummer og skidt fra dens sider? Hvis ja, så har du nok også tendens til at udskyde ovnrengøringen i lidt for mange måneder, fordi du ikke orker at skulle i gang med skurebørste, klud og rens.

Fortvivl dog ikke, hvis dit køkkenalter efterhånden har set bedre dage og trænger til en ordentlig omgang: Du kan sagtens slippe nogenlunde let fra rengøringen, hvis blot du bærer dig rigtigt ad. Vi giver dig her en udførlig guide til, hvordan du nemmest og hurtigst får din ovn til at skinne igen.

Er din ovn selvrensende?

Inden du hiver det helt store rengøringsarsenal frem, så tjek lige, om det overhovedet er nødvendigt. Mange moderne ovne er nemlig udstyret med en selvrensende funktion, som gør manuel rengøring enten helt eller delvist overflødig. Tjek den medfølgende manual, så du ikke spilder både tid og kræfter.

Hvis du har en pyrolyseovn, kan den for eksempel stort set klare opgaven på egen hånd – du skal bare sørge for at tørre efter med en våd klud, når programmet er færdigt og ovnen er kølet ned.

Ved pyrolyse brænder ovnen alt skidt og snavs væk, når du kører programmet. Det foregår ved høje temperaturer – som regel 4-500 grader. Du må derfor aldrig forlade hjemmet, imens programmet kører.

Er din ovn udstyret med katalytisk selvrens, skal der lidt mere til. En katalyseovn er på nogle af siderne belagt med en ru emalje, som holder dem relativt rene. Du slipper dog ikke for at skulle i gang med en smule rengøring, men ofte kan du nøjes med at rense bunden af ovnen og en rengøring af siderne med vand og opvaskemiddel.

Husk, at du aldrig må bruge rengøringsmidler, brun sæbe eller rens på siderne med ru emalje. Det kan de nemlig ikke tåle. Til gengæld må du gerne bruge f.eks. brun sæbe i bunden af ovnen.

Disse ting skal du bruge til ovnrengøring

Du behøver hverken købe dig fattig i ovnrens- eller spray, når din ovn skal gøres fin igen. Tværtimod kan du nøjes med ganske få remedier til alle dele af ovnrengøringen.

Du skal bruge:

 • En opvaskebørste eller skurebørste
 • En glasskraber
 • Evt. en træspartel til særligt genstridigt snavs
 • Klud og spand eller balje
 • Opvaskemiddel
 • Brun sæbe

I mange vejledninger på nettet kan du desuden støde på anvisninger om at bruge salmiakspiritus, når du gør din ovn ren. Det skal du ikke gøre. En del af disse guides er sandsynligvis oversat fra udenlandske tekster – i mange lande er koncentrationen af salmiakspiritus i håndkøb nemlig noget lavere end den danske.

I Danmark har salmiakspiritus som regel en koncentration på 45 %, hvilket både er for farligt og for giftigt til at bruge i ovnen. Dels kan salmiakspiritussen ødelægge både din ovn og din termostat, dels kan der sidde rester efter rengøringen, som kan forurene din mad eller blive udskilt via osen, når du laver mad.

Ovnrengøring

Indersiden af ovnen

Er din ovn ikke selvrensende, vil dens sider være beklædt med glat emalje. Denne type emalje må du gerne bruge brun sæbe på – faktisk kan det være det mest effektive rengøringsmiddel til din ovn. Jo højere pH-værdien er i din brune sæbe, jo mere effektiv er den.

Hvis du skal løsne fastbrændt snavs, vil du have mest held med en brun sæbe med en pH-værdi, der er over 11 – brug gerne den type, der er fast og salveagtig i konsistensen.

Sådan gør du:

 • Smør rigeligt med brun sæbe på siderne og bunden af ovnen
 • Tænd ovnen ved 100 grader og sluk, når sæben begynder at boble
 • Når ovnen er helt afkølet, vasker du efter med vand.

Er indersiderne af din ovn beklædt med ru emalje, er den selvrensende, og så må du som tidligere nævnt ikke bruge brun sæbe, da det ødelægger emaljen. I stedet skal du gøre følgende:

 • Skrab genstridigt fastbrændt snavs væk med en træspartel
 • Smør siderne med en blanding af vand og godt med opvaskemiddel. Lad blandingen virke 1 time
 • Skur efter med børste, tør af med vand og kør selvrensningsprogrammet.
Gør din ovn rent

Bradepander og bagerist

Når det gælder bradepanderne, er det nemmest at gøre dem rene, imens du alligevel er i gang med indersiden af ovnen. Smør dem blot ind i brun sæbe og sæt dem ind i ovnen ved 100 grader, indtil sæben begynder at boble. Vask efter med vand.

Bageristen er som regel af rustfrit stål og kan derfor sagtens gå i opvaskemaskinen, hvis du har sådan én. Hvis ikke, kan du snildt klare det i hånden. Smør den ind i brun sæbe, dæk den til med husholdningsfilm og lad virke i 30 minutter. Skyl efter med vand og brug evt. ståluld til at fjerne særligt hårdføre snavsepletter.

Ovnglasset

Glasruden i ovnen skal selvfølgelig også have en tur. Det er rarest for ryggen og knæene, hvis du tager ruden ud af lågen, men du kan også gøre glasset rent, imens det sidder i ovnen. Du skal blot smøre ruden med enten brun sæbe eller opvaskemiddel og lade det sidde i cirka 30 minutter. Tør efter med vand.

Det er vigtigt, at du ikke bruger slibende rensemidler på ovnglasset, da det er skrøbeligt. Du kan dog godt løsne fastbrændt snavs med en glasskraber, så længer du går blidt til værks.

Husk ventilatoren

Hvis din ovn er en varmluftsovn, skal du også huske at gøre ventilatoren ren nu og da. Tjek manualen for at se, hvor ventilatoren sidder og hvordan du får den ud. Husk, at du altid skal slukke for hovedafbryderen, inden du begynder at skrue ting løs i din ovn.

Når du har fået ventilatoren ud, kan du typisk gøre den ren med helt almindeligt opvaskemiddel.

 

Kilder:
whiteaway.com
Forbrugerrådet Tænk

Andre læste også...

Citronsyre

Sådan gør du rent med citronsyre

Læs mere her
Skimmelsvamp

Sådan kommer du skimmelsvamp til livs

Læs mere her
Sølvfisk

Sådan bekæmper du sølvfisk

Læs mere her

Fordele kun for dig

Med fordelsappen SPAR SAMMEN får du hver uge særlige fordele, som kun gælder for dig.
Læs mere
Fordelsapp SPAR SAMMEN
;