Sølvfisk

Hvordan bekæmper du sølvfisk

Du kender måske det lille aflange insekt fra badeværelsesgulvet – og du ved måske også allerede, at insektet ikke gør nogen fortræd. Men hvorfor kravler de rundt ude på badeværelset, og hvordan kommer du af med dem? Læs med og få svaret her.

Vi begynder med en lille quiz: Hvad har sølvfisk og tyren Ferdinand tilfælles?
De er nogenlunde lige harmløse.

Men selv harmløse ting kan til tider være til stor gene, og små, sølvskinnende kryb, der piler hen over badeværelsesgulvet, kan meget vel tilhøre den kategori.

Derfor vil vi i den her artikel gøre dig en smule klogere på de små insekter – og måske vigtigst af alt guide dig til, hvordan du slipper af med dem.

Vi vil komme rundt om følgende:

 • Hvad er sølvfisk?
 • Hvor lever sølvfisk?
 • Hvad spiser sølvfisk
 • Er sølvfisk skadelige?
 • Hvordan forebygger man sølvfisk?
 • Hvordan bekæmper man sølvfisk?
 • Sølvfisk eller skægkræ?
Sølvfisk bekæmpelse

Hvad er sølvfisk?

Sølvfisk, der også går under navnet sølvkræ, er et lille aflangt insekt, med både haletråde, antenner og flere ben. De mest almindelige sølvfisk bliver omkring en centimeter lange og har en blank, sølvskinnende overflade.

Den mindre kendte bror til sølvfisken hedder ovnfisk og kan blive op til to centimeter lang. Ovnfisken har som sølvfisken en glat overflade, men er mat i farven, og så lever den helst, hvor der er tørt og varmt.

Hvor lever sølvfisk?

Sølvfisk har levet på jorden i mere end 300 millioner år og er glade for varme, mørke og fugt. Derfor trives de godt på især badeværelser og i nogle køkkener. Sølvfisk bryder sig ikke om kulde, og derfor lever de i Danmark kun indenfor, mens de i andre (varmere) lande holder til udendørs – under sten og lignende.

Hvad spiser sølvfisk?

Sølvfisk kan leve i op til fem år – hvilket er længe for et insekt. Til gengæld spiser de ikke særlig meget i løbet af deres levetid. Sølvfisk lever af stivelse og sukker. Derfor kan de spise både døde insekter, tekstiler, brødkrummer, avispapir, tapetklister, sæberester og skimmel- og mugsvampe.

Er sølvfisk skadelige?

Nej, sølvfisk gør hverken mennesker eller dyr fortræd. Fordi de spiser så lidt, så ødelægger de næsten aldrig noget. Dog kan de være uhygiejniske, hvis de får fat i madvarer, eller til gene, hvis de ødelægger tapetet.

Sølvfisk

Hvordan forebygger man sølvfisk?

Sølvfisk elsker fugt, så hvis du kan sørge for at holde rummet koldere og mindre fugtigt, er det for en sølvfisk grund nok til at søge nye græsgange.

Fjern fugt/sølvfisk med ris

 1. Fyld en lille skål med ukogte ris
 2. Fastgør et tyndt stykke stof over skålen
 3. Stil skålen i det fugtige rum, så de ukogte ris kan suge fugten til sig

Husk også

 • Luft ud 2-3 gange om dagen
 • Undgå at vaske gulv for ofte. Et rent gulv er dejligt, men hvis det bliver vasket for ofte, er der mere fugt, hvilket er guf for sølvfiskene.

Hvordan bekæmper man sølvfisk?

Har sølvfisken fundet vej til dit rum, kan den godt lide at hygge sig i sprækker og revner, hvor det kan være svært at komme til med kost og klud. Men det skal på ingen måde slå dig ud.

Sølvfiskefælden

 1. Skær en kartoffel over og put den i en plasticpose
 2. Læg den åbne pose på gulvet, hvor der er flest sølvfisk
 3. Sølvfisk er glade for stivelse (hvilket findes i kartofler), og i løbet af nogle dage vil de kravle ind i posen til kartoflen.
 4. Når posen er fyldt med sølvfisk, kan du lukke den og smide den ud.

Andre metoder

 • Insektmidler kan også være effektive – især dem i pulverform, som kan komme ind i sprækker og revner
 • Gør ofte rent i sprækker og revner for at fjerne både sølvfiskene og deres æg og føde.
Skimmelsvamp

Sølvfisk eller skægkræ?

Selvom sølvfisk og skægkræ er beslægtede, er der stor forskel på dem. Hvor sølvfisken er uskadelig og knap nok kan kaldes for et skadedyr, er det en anden sag med skægkræet, der også går under navnet skægget sølvkræ.

Skægkræet kan nemlig forvolde større skade og er langt sværere at komme af med end sin sølvskinnende slægtning. 

Man ved ikke præcist, hvor skægkræet kommer fra, men de seneste år har skægkræet invaderet vores naboer i Norge og Sverige – og i 2017 kom de første så til Danmark.

Skægkræet er ligesom sølvfisken hverken farlig for dyr eller mennesker, men dyret kan spise og gøre skade på bøger, papir, tapet, bomuld og billeder.

Skægkræ er lidt større end sølvfisk, men der er flere forskelle på de to dyr:

 • Sølvfisken lever kun, hvor der er fugtigt. Skægkræet føler sig derimod hjemme overalt.
   
 • Sølvfisk er blanke og sølvskinnende. Skægkræ er brunlige, matte og har tydelige små hår – deraf navnet.
   
 • Skægkræet har antenner og haletråd ligesom en sølvfisk, men på skægkræet er disse længere end selve kroppen – det er de ikke på en sølvfisk.
   
 • Sølvfisk kan ikke tåle insektgift, hvorimod skægkræ er helt ligeglade med den slags.

 

Kilder:
https://www.pestium.dk/dpil/soelvkrae/
https://www.idenyt.dk/huset/skadedyr/6-simple-mader-at-bekampe-solvfisk-pa/
https://www.bolius.dk/soelvfisk-16896
https://videnskab.dk/naturvidenskab/bekaempelse-hvordan-slipper-jeg-af-med-skaegkrae
https://resenborghus.dk/skaegkrae/

Sådan kommer du skimmelsvamp til livs

Hvorfor du skal fjerne skimmelsvamp

Skimmelsvamp udskiller en række stoffer, som hverken mennesker eller dyr kan tåle. Dog er det forskelligt, hvordan vi reagerer. For eksempel har forskning vist, at kvinder er mere følsomme over for skimmelsvamp end mænd, ligesom børn også ofte reagerer tidligere og mere voldsomt end voksne.

Skimmelsvamp er ikke livsfarligt, men det kan være til stor gene, hvis du for eksempel oplever en eller flere af ovenstående symptomer. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du reagerer på skimmelsvamp eller ej, kan du opsøge din læge og blive testet.

Skimmelsvamp-test

Hvis du har mistanke om skimmelsvamp i hjemmet, men du ikke selv mener, at du kan vurdere det, kan du få hjælp ude fra. Der findes flere virksomheder, som tilbyder skimmelsvamp-test. Her tager du selv en prøve derhjemme, som de så undersøger. Det er også muligt at få professionelle ud og lave en undersøgelse, så du selv slipper for at stå med det.

Hvornår skal skimmelsvamp fjernes?

Da vi mennesker ikke reagerer ens på skimmelsvamp, er det ikke fastlagt, hvor meget skimmelsvamp der skal være i hjemmet, før det skal fjernes.

 • Hvis du reagerer på skimmelsvamp ved enten af få en allergisk reaktion eller en af de andre symptomer, vi tidligere har oplistet, bør du hurtigst muligt få skimmelsvampen fjernet.
 • Hvis du opdager et større område med skimmelsvamp i et rum, hvor du opholder dig meget (det kan for eksempel være stue eller soveværelse), bør du reagere.
 • Hvis du opdager et større område med skimmelsvamp, der kan sprede sig til et af de rum, hvor du opholder dig meget, bør du også handle på det. Husk at skimmelsvamp spreder sig via luft, så har du for eksempel en kælder med skimmelsvamp, hvor luften kan trænge op i stuen, skal du gøre noget ved det.

Hvordan bekæmper du skimmelsvamp?

Mængden af skimmelsvamp i dit hjem er afgørende for, om du selv kan komme det til livs, eller om du har brug for professionel hjælp. Hvis der er tale om et mindre udbrud af skimmelsvamp, kan du sagtens fjerne det selv.

Hvordan fjerner du selv skimmelsvamp?

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at skimmelsvamp findes alle steder – det er altså ikke dig, den er gal med, hvis svampen har fundet vej til dit hjem. Steder som vindueskarme er på grund af kondens ideelle grosteder for skimmelsvamp på grund af kondens. Svampens tilstedeværelse skyldes altså ikke nødvendigvis, at dit hjem ikke er rent.

Opdager du mindre områder med skimmelsvamp, findes der almindelige rengøringsmidler, du ofte kan slå svampen ned med. Nogle af disse er:  

 • Rodalon
 • Klorin
 • Protox
 • Hysan

Ved alle fire produkter er det vigtigt, at du først og fremmest følger brugsanvisningen. Læs også på produktet, om det virker på den overflade, hvor skimmelsvampen lever.

HUSK: Produkterne fjerner ikke nødvendigvis skjoldmærker.

Hvis du oplever eller har mistanke om skimmelsvamp på stof og tekstiler, for eksempel på sofaen, kan du vaske stoffet i vaskemaskinen ved almindelig temperatur. Hvis stoffet ikke kan tåle vaskemaskine, kan du sende det til rensning.

Der er altid svampesporer i luften, men hvis du gør grundigt rent, efter du har fjernet udbruddet af skimmelsvamp, fjerner du de fleste svampesporer – og mindsker derved risikoen for endnu et udbrud.

Hvornår bør du ikke selv fjerne skimmelsvamp?

Hvis du opdager et større område med skimmelsvamp, eller hvis der pludselig lugter meget jordslået eller muggent, er det bedst at få dit hjem undersøgt grundigt. Også før du selv går i gang med at fjerne evt. skimmelsvamp.

En professionel vil blandt andet undersøge, hvor meget skimmelsvamp der er, hvor det kommer fra og om det vokser skjulte steder.

Hvis der er kommet skimmelsvamp på papirer eller bøger, kan du heller ikke selv fjerne det. Her skal du også søge professionel hjælp.

Sådan undgår du skimmelsvamp

Der findes en række ting, du selv kan gøre for at mindske mængden af fugt i dit hjem – og dermed også mindske risikoen for skimmelsvamp.  Vi har samlet 15 gode råd til dig:

 • Luft ud. Helst flere gange om dagen i 5-10 minutter.
   
 • Hvis du har friskluftventiler, så lad dem være åbne – også om vinteren. Det er fint, hvis halvdelen af dem er åbne.
   
 • Undgå at tørre vasketøj indendørs. Hvis det ikke er muligt, så sørg for at lufte godt ud.
   
 • Sørg for at alle rum er mindst 18 grader.
   
 • Hvis du laver mad i en gryde så læg låg på. Tænd emhætten ved al madlavning med varme. Lad den gerne være tændt i fem minutter, efter du er færdig.
   
 • Tør vægge og gulv af, når du har været i bad. Du kan med fordel bruge en svaber. Luft også gerne ud under og efter badet. Ellers brug ventilationen, hvis du har sådan en.
   
 • Få en evt. vandskade ordnet så hurtigt som muligt.
   
 • Sørg for at fugerne omkring dine vinduer er tætte.
   
 • Tør vindueskarmene af. I vinterhalvåret opstår der let kondens i vindueskarmene, og det er de perfekte forhold for skimmelsvamp. Tør derfor kondensen af med en ren klud.
   
 • Sørg for at tagrender og nedløbsrør er rene.
   
 • Hold udsugningskanalerne rene. Støvsug dem gerne med jævne mellemrum.
   
 • Støvsug mindst en gang om ugen. Brug en støvsuger med HEPA-filter – den suger svampesporerne og sørger for, at de ikke bliver spredt i dit hjem.
   
 • Sørg for afstand mellem møbler og kolde ydervægge. Der skal helst være fem centimeter mellem møbel og ydervæg, så der kan komme luft imellem.
   
 • Få ødelagte fuger og revner i fundament eller facade ordnet hurtigst muligt.
   
 • Sørg for at dit tag er tæt.

Skimmelsvamp og forsikring

Som udgangspunkt skal du ikke regne med, at din forsikring dækker skimmelsvamp. Dog kan skaden blive dækket, hvis skimmelsvampen er kommet på grund af en anden skade, som din forsikring dækker.

Når det så er sagt, er det meget forskelligt, hvad de forskellige forsikringer dækker. Så tag altid fat i dit eget forsikringsselskab og fortæl dem om din situation.

 

Kilder:

https://www.bolius.dk/soegning?q=skimmelsvamp
https://dinhverdag.astma-allergi.dk/indeklima/skimmelsvampeindenfor
https://www.idenyt.dk/huset/indeklima/skimmelsvamp-ma-vak-nar-du-opdager-det/
https://www.skimmel.dk/for-beboere/hvad-er-skimmelsvamp/#collapse5
https://www.dansk-skimmel.dk/undersoegelse/viden-om-skimmelsvamp/skimmel-skalfjernes#:~:text=Skimmelsvamp%20er%20bittesm%C3%A5%20svampe%2C%20der,blot%20der%20er%20fugt%20tilstede.
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/indeklima/skimmelsvamp/
https://skimmelfrit.dk/hvad-er-skimmelsvamp/
https://www.obh-gruppen.dk/da/privat/skimmelsvamp/skimmelsvampsymptomer#:~:text=B%C3%B8rn%20reagerer%20hurtigere%20og%20kraftigere,bygningen%20kan%20du%20kontakte%20os.
https://skimmelsvamptest.dk/skimmel-synlig/

Andre læste også...

Gør din ovn rent

Sådan rengør du din ovn

Læs mere her
Rengør citronsyre

Sådan bruger du citronsyre i rengøringen

Læs mere her
Vinduespudsning

Sådan pudser du vinduer

Læs mere her

Fordele kun for dig

Med fordelsappen SPAR SAMMEN får du hver uge særlige fordele, som kun gælder for dig.
Læs mere
Fordelsapp SPAR SAMMEN
;