Sølvfisk

Sølvfisk, sølvkræ og ovnfisk. Hvordan kommer man af med dem?

Sølvfisk, skæggede sølvfisk, sølvkræ og ovnfisk - lille insekt, mange navne. Men hvor kommer sølvfisk egentligt fra, og hvordan kan du bekæmpe de små kræ? Måske har du fundet sølvfisk i dit køkken, din seng eller på dit badeværelsesgulv, men hvad så nu? Hvordan kaster du dig i gang med bekæmpelse af sølvfisk?

Vi begynder med en lille quiz: Hvad har sølvfisk og tyren Ferdinand tilfælles?
De er nogenlunde lige harmløse.

Men selv harmløse ting kan til tider være til stor gene, og små, sølvskinnende kryb, der piler hen over badeværelsesgulvet, kan meget vel tilhøre den kategori.

Derfor vil vi i den her artikel gøre dig en smule klogere på de små insekter – og måske vigtigst af alt guide dig til, hvordan du slipper af med dem.

Vi vil komme rundt om følgende:

  • Sølvfisk i hjemmet
  • Hvor kommer sølvfisk fra?
  • Hvad lever sølvfisk af?
  • Er sølvfisk farlige?
  • Hvorfor kommer der sølvfisk?
  • Hvordan kommer man af med sølvfisk?
  • Sølvfisk eller skægget sølvkræ?
  • Hvordan kommer man af med skægget sølvkræ?
  • Ovnfisken
Sølvfisk bekæmpelse

Sølvfisk i hjemmet

Sølvfisk, der også går under navnet sølvkræ eller ovnfisk, er et lille aflangt insekt, med både haletråde, antenner og flere ben. De mest almindelige sølvfisk bliver omkring en centimeter lange og har en blank, sølvskinnende overflade.

Ovnfisken stikker alligevel lidt ud. I modsætning til sølvkræ og sølvfisk kan ovnfisken og kan blive op til to centimeter lang. Ovnfisken har som sølvfisken en glat overflade, men er mat i farven, og så lever den helst, hvor der er tørt og varmt.

Hvor kommer sølvfisk fra?

Sølvfisk har levet på jorden i mere end 300 millioner år og er glade for varme, mørke og fugt. Derfor trives de godt på især badeværelser og i nogle køkkener. Sølvfisk bryder sig ikke om kulde, og derfor lever de i Danmark kun indenfor, mens de i andre (varmere) lande holder til udendørs – under sten og lignende.

Hvad lever sølvfisk af?

Sølvfisk kan leve i op til fem år – hvilket er længe for et insekt. Til gengæld spiser de ikke særlig meget i løbet af deres levetid. Sølvfisk lever af stivelse og sukker. Derfor kan de spise både døde insekter, tekstiler, brødkrummer, avispapir, tapetklister, sæberester og skimmel- og mugsvampe.

Er sølvfisk farlige?

Nej, sølvfisk gør hverken mennesker eller dyr fortræd. Fordi de spiser så lidt, så ødelægger de næsten aldrig noget. Dog kan de være uhygiejniske, hvis de får fat i madvarer, eller til gene, hvis de ødelægger tapetet.

Skimmelsvamp

Hvorfor kommer der sølvfisk?

Hvis man gerne vil kende svaret på hvorfor der kommer sølvfisk, er det nok en god idé, at spørge sig selv hvorfor der kommer sølvfisk i første omgang. Sølvfisk er tiltrukket af fugtige klimaer. Hvis du kan sørge for at holde rummet koldere og mindre fugtigt, er det måske allerede nok til at slippe af med sølvfiskene. Vi har fundet nogle gode råd til dig som gerne vil vide hvordan man kommer af med sølvfisk.

Fjern fugt og bekæmp sølvfisk

  1. Fyld en lille skål med ukogte ris.
  2. Fastgør et tyndt stykke stof over skålen.
  3. Stil skålen i det fugtige rum, så de ukogte ris kan suge fugten til sig.

Andre gode råd til bekæmpelse af sølvfisk:

  • Luft ud 2-3 gange om dagen.
  • Undgå at vaske gulv for ofte. Et rent gulv er dejligt, men hvis det bliver vasket for ofte, er der mere fugt, hvilket er guf for sølvfiskene.

Hvordan kommer man af med sølvfisk?

Har sølvfisken fundet vej til dit rum, kan den godt lide at hygge sig i sprækker og revner, hvor det kan være svært at komme til med kost og klud. Men det skal på ingen måde slå dig ud.

Sølvfiske fælder

  1. Skær en kartoffel over og put den i en plastikpose.
  2. Læg den åbne pose på gulvet, hvor der er flest sølvfisk.
  3. Sølvfisk er glade for stivelse (hvilket findes i kartofler), og i løbet af nogle dage vil de kravle ind i posen til kartoflen.
  4. Når posen er fyldt med sølvfisk, kan du lukke den og smide den ud.

Flere midler mod sølvfisk:

  • Hvis det ikke hjælper at holde fugten nede, kan man måske få brug for sølvfiske fælder, eller insektmidler. Især dem i pulverform, som kan komme ind i sprækker og revner
  • Gør ofte rent i sprækker og revner for at fjerne både sølvfiskene og deres æg og føde.
Sølvfisk

Sølvfisk eller skægget sølvkræ?

Selvom de er beslægtede, er der stor forskel på sølvfisk og skægkræ. Sølvfisken er uskadelig og knap nok kan kaldes for et skadedyr. Det er en anden sag med skægkræet, der også går under navnet skægget sølvkræ.

Det skæggede sølvkræ kan nemlig forvolde større skade og er langt sværere at komme af med end sin sølvskinnende slægtning. 

Man ved ikke præcist, hvor skægkræet kommer fra, men de seneste år har skægkræet invaderet vores naboer i Norge og Sverige – og i 2017 kom de første så til Danmark.

Skægkræet er ligesom sølvfisken hverken farlig for dyr eller mennesker, men dyret kan spise og gøre skade på bøger, papir, tapet, bomuld og billeder.

Selvom de ligner hinanden, er der alligevel 4 ting, som gør forskel på skægkræ og sølvfisk:

  1. Sølvfisken lever kun, hvor der er fugtigt. Skægkræet føler sig derimod hjemme overalt.
     
  2. Sølvfisk er blanke og sølvskinnende. Skægkræ er brunlige, matte og har tydelige små hår – deraf navnet.
     
  3. Skægkræet har antenner og haletråd ligesom en sølvfisk, men på skægkræet er disse længere end selve kroppen – det er de ikke på en sølvfisk.
     
  4. Sølvfisk kan ikke tåle insektgift, hvorimod skægkræ er helt ligeglade med den slag.

Hvordan kommer man af med skægkræ?

Hvis du først har fået skægkræ, er det for sent. Hvis der er skægkræ i dine madvarer, må du desværre skille dig af med alt der har været åbnet. Når den eksponerede mad er blevet smidt ud, skal du lave en grundig rengøring af køkkenet. Fremadrettet skal du opbevare din mad i lufttæt emballage, for at forbygge endnu et angreb af sølvkræ.

Hvis intet virker, er der ingen andre valg end at ringe til en skadedyrsbekæmper, så du slipper for at få spist dit tapet, tøj og andre tekstiler.

Ovnfisken

Ovnfisken er nært beslægtet med både sølvfisk og skægkræ. Ovnfisk bliver omkring 2 cm lange, men trives generelt i varmere omgivelser end sølvkræet. Hvis der er under 25 °C hvor den befinder sig, vil den ikke formere sig, og har besvær med at overleve. Æggene klækker efter omkring 44 dage ved 27 °C.

Ovnfisken er altædende på samme måde som sølvkræet, og nærer desuden en forkærlighed til stivelse. Den behøver heller ikke høj fugtighed for at trives, og bekæmpes på samme vis som sølvkræet.

 

Kilder:
https://www.pestium.dk/dpil/soelvkrae/
https://www.idenyt.dk/huset/skadedyr/6-simple-mader-at-bekampe-solvfisk-pa/
https://www.bolius.dk/soelvfisk-16896
https://videnskab.dk/naturvidenskab/bekaempelse-hvordan-slipper-jeg-af-med-skaegkrae
https://resenborghus.dk/skaegkrae/

Andre læste også...

Gør din ovn rent

Sådan rengør du din ovn

Læs mere her
Rengør citronsyre

Sådan bruger du citronsyre i rengøringen

Læs mere her
Vinduespudsning

Sådan pudser du vinduer

Læs mere her

Fordele kun for dig

Med fordelsappen SPAR SAMMEN får du hver uge særlige fordele, som kun gælder for dig.
Læs mere
Fordelsapp SPAR SAMMEN
;