Som en del af regeringens klimaplan skal den danske affaldssektor i 2030 være klimaneutral. Det betyder mere genanvendelse og mindre forbrænding. Måden at gøre det lettere at genanvende affald på er ved at sortere det. Derfor skal vi over hele landet i gang med at sortere vores affald i 10 forskellige kategorier.
I denne artikelserie undersøger vi, hvorfor vi skal affaldssortere, og hvordan vi gør det bedst.
De 10 kategorier, vi kommer til at skulle sortere vores affald efter, er:
I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du bedst håndterer dit metalaffald.
Følgende typer metalaffald skal i metalcontaineren:
Du behøver ikke fjerne eventuelle etiketter fra dit metalaffald. Men det er vigtigt, at metalaffaldet bliver skyllet, hvis der for eksempel er tale om en dåse flåede tomater, så der ikke sidder rester i affaldet. Hvis det er muligt, kan du også trykke dåsen, sølvpapiret eller foliebakken sammen, så der er plads til mere i containeren.
Når det kommer til værktøj, skal du heller ikke bekymre dig om eventuelle plastik eller træhåndtag. Metalaffald bliver brændt ved meget høj varme, og det vil også få det lille træ- eller plastikstykke til at smelte.
Følgende typer metalaffald skal ikke i metalcontaineren:
Fordi metalaffald brændes ved meget høj varme, betyder det ikke så meget, hvis der sidder et plastik- eller træhåndtag på eksempelvis et stykke værktøj.
Men andre materialer (for eksempel elektronik eller maling) nedbrydes ikke på samme måde eller kan udlede miljøskadelige stoffer ved afbrændingen.
Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad du putter i metalcontaineren.
Metal er noget af det bedste at genanvende, fordi det kan bruges igen og igen uden at gå i stykker af genanvendelsesprocessen.
Når du har sorteret dit metalaffald, og containeren bliver hentet, køres den til en skrotvirksomhed, som river det i stykker. Stykkerne bliver derefter sorteret alt efter, hvilken type metal det er.
Efter sorteringen sendes det ud til fabrikker, hvor det bliver smeltet om til nye metalprodukter.
Metal, der findes i naturen, er som oftest bundet sammen med en række andre stoffer. Det gør, at udvindingen af metal fra jorden kræver mange ressourcer og giver meget overskydende affald.
For eksempel skal der graves 350 kilo materiale op, hvis man skal skaffe blot 1 kilo kobber. Denne måde at skaffe metaller på er naturligvis meget skadelig for naturen og klimaet, da det både kræver enorme mængder vand og ødelægger store områder med natur, når der graves.