Rengøringsartikler til rengøring af badeværelse

Tips til afkalkning og rengøring af badeværelse

På vores hverdagssider får du tips og tricks til at gøre din hverdag nemmere. Herinde får du gode råd til at gøre hele badeværelset rent - fra afkalkning af toilet til rengøring af brusehoved. Ønsker du en nem op effektiv rengøring, kan du læse videre og få vejledning i afkalkning og rengøring af badeværelse. 

Rengøring af fuger

Badeværelsesfuger er de rene snavs- og kalksamlere, hvorfor de hurtigt kan få misfarvninger. Frygt ej! Her kan du nemlig få en nem og retvisende guide til, hvordan du får pæne fuger igen. Det er vigtigt at nævne, at der kan være forskel på fugerengøringen, alt afhængig af hvilken type fuge, du har. 

Der findes to typer fuger: mørtelfuger (hårde fuger) og elastiske fuger (normalt en silikonefuge). Overfladen på mørtelfugerne er ru, hvorfor der hurtigt sætter sig kalk og snavs i dem. De elastiske fuger er glatte, hvilket gør nem nemme at rengøre for kalk og snavs. Elastiske fuger er mere modtagelige for skimmelsvamp, og bliver af den grund også hurtigere misfarvet. 

Rengøring af fuger

Typer af fugemisfarvninger

  • Røde og brunlige: Skyldes ofte aflejringer fra okker eller jernholdigt vand 
  • Hvidlige pletter i overfladen på fugerne: Skyldes ofte kalk 
  • Sorte eller blågrønne fuger: Skyldes ofte alger eller mikroorganismer 
  • Små eller større pletter (især set på elastiske fuger): Skyldes ofte skimmelsvamp. Disse kan let fjernes på mørtelfuger, men kan derimod ikke fjernes på elastiske fuger

Få rene fuger med eddike

For at få sine fuger rene, er det en god idé at starte med at gøre hele badeværelset rent med almindelig universalrens. Herefter kan du gøre brug af vidundermidlet: Eddike. Eddike er noget, som bruges mange steder i husholdningen, heriblandt også til rengøring af fuger. 

Det, du skal gøre, er at blande eddike og vand i forholdet 1:4. Vask fugerne godt og grundigt med eddikeblandingen, og lad det sidde i lidt tid. Tør det derefter af med en våd klud.

Ren rist på badeværelset 

Et stoppet afløb og en ulækker rist i brusebadet kan være et kæmpe irritationsmoment. Er uheldet ude, så er det heldigvis ret nemt at få det hele til at spille igen. 

Du kan nemlig selv gøre rigtig meget for at fikse din situation ved blot at følge disse 4 trin: 

  1. Start stille ud. Hæld 2L kogende vand i afløbet. Tilsæt smule opvaskemiddel, så dine rør renses grundigt. Det frarådes her at benytte afløbsrens og eddike, da dette kan skade dine rør. 
  2. Fjern risten og begynd at rens dit afløb. Det kan være en fordel at bruge et par gummihandsker, da denne proces hurtigt kan blive en snavset affære. Når det værste snavs og hår er fjernet, kan du benytte en flaskerenser eller endnu bedre: en rensesplit. En rensesplit fungerer ved, at du fører den ned i afløbsrøret og drejer den rundt til proppen løsnes. 
  3. Rens vandlåsen. Hvis du springer dette skridt over, risikerer du at symptombehandle. Det vil sige, at du står med et stoppet afløb igen kort tid efter. Tag derfor vandlåsen op, rens den for al snavs og hår, og sæt den derefter tilbage.  
  4. Nu kan du sætte risten på igen. Hæld endnu et par liter kogende vand igennem afløbet, for at dobbelttjekke at afløbet fungerer igen. 

PRO TIP: Imens du gør afløbet rent, kan du komme risten i en spand med kogende vand og citronsyre for at fjerne kalkrester og snavs. 
 

Rengøring af baderist

6 effektive tips til afkalkning

1. Afkalkning med autovoks

Skal du afkalke fliser i brusekabinen, kan du med fordel benytte dig af autovoks. Når dine fliser bliver afkalkede og tørre, er det en god idé at polere dem med en farveløs autovoks. Autovoks gør, at vandet praller af fliserne, og at kalken derfor har svært ved at sætte sig fast. Så skulle du stå med en autovoks hjemme i garagen, og ikke ved hvad den skal bruges til – så har du svaret her!   

OBS: Skal du afkalke dit gulv, skal du derimod ikke behandle det med autovoks, da gulvet kan blive glat.

2. Afkalk med majsgrød 

Et andet, noget anderledes, trick til afkalkning af fliser og fuger er majsmel. Måden man gør dette er ved at koge majsmel og vand sammen til en sej og tyktflydende klister. Det er vigtigt, at der er konstant omrøring indtil den tyktflydende klister koger. Når det sker, tilsættes der eddikesyre i en mængde, så blandingen stadig er tyktflydende, så den let kan smøres på lodrette fliser og fuger uden at løbe af. Lad det sidde i nogle timer, og vask derefter over.  

Et rigtig godt trick er at dække laget med husholdningsfilm, så majsklisteren ikke størkner. Det gør det lettere, når det skal vaskes af bagefter. Fidusen ved majsgrøden er at kalk, sæberester og andre aflejringer opløses af eddikesyren, og majsmelet gør det klistret, så det kan blive siddende på væggen.  

3. Eddike og opvaskemiddel - En magisk kombination  

Ønsker du at få helt rene ruder, eller skal du afkalke bruseniche og -hoved. Så har vi tricket til dig! 

Først skal du blande 2 dele opvaskemiddel og 1 del husholdningseddike sammen. Du skal derefter påføre denne blanding, der hvor du ønsker at opløse fedt, snavs og kalk. Du kan både påføre det på fliser og armatur, og du skal anvende en svamp. Lad det sidde i 30 minutter. Skyld blandingen af med vand, og tør det af med en klud. 

4. Opvasketabs til afkalkning og rengøring af toilet

Næste gang du skal rengøre dit toilet, så prøv opvasketabs! Det eneste du skal gøre, er at putte en opvasketablet ned i toiletkummen sammen med en kande kogende vand. Lad det stå i nogle timer, og skrub derefter toilettet grundigt med toiletbørsten. Det er en effektiv måde at fjerne kalk og snavs fra dit toilet. 

Bor du i et område, hvor der er meget kalk i vandet, kan det være nødvendigt at gentage processen en gang til. Derefter er det en god idé at gøre det jævnligt. Jo oftere man gør det, jo bedre fungerer det.  

5. Brug din afkalker til kaffemaskinen 

Det er meget almindeligt at der samler sig rust og snavs i vandhanen, især i den yderste del (perlatoren). På de fleste vandhaner er disse skruet på, og er derfor super nemme at fjerne, når man vil rense dem, eller hvis der er problemer med vandhanen. I de fleste tilfælde skal der ikke ret meget andet til end en tur i afkalkeren til kaffemaskinen, for at fjerne både kalk, rust og snavs.

6. Almindelig kalkfjerner til cisternen 

Skal du afkalke cisternen på toilettet, skal du først tage låget af cisternen og trække ud i toilettet. Når cisternen igen er ved at være fyldt op, skal du hælde 1-2 dl almindelig kalkfjerner ned i cisternen. Lad det bare ligge og simre en times tid, indtil du igen skyller ud et par gange for at få det til at løbe rundt. Vil du være sikker på at cisternen er helt afkalket, kan du eventuelt gentage processen et par gange. En effektiv og nem metode! 

 

Kilder:
Isabella.dk
Gørdetselv.dk
Billigvvs.dk
Whiteaway.com
Bolius.dk
Bauhaus.dk

Andre læste også...

Citronsyre

Gør rent med citronsyre

Læs mere her
Svimmelsvamp kan fjernes

Kom af med skimmelsvamp

Læs mere her
Gør din ovn rent

Rengør din ovn

Læs mere her

Fordele kun for dig

Med fordelsappen SPAR SAMMEN får du hver uge særlige fordele, som kun gælder for dig.
Læs mere
Fordelsapp SPAR SAMMEN
;